Utazás szigetre? Vonattal!

2019. nyarán ismét elindultak a SEA-YOU vonatok. Június 14-én pénteken pedig mi is útra keltünk az Adria expresszel. Idei úticélunk pedig a Brač szigeten lévő Supetar városa volt. Természetesen hálókocsival utaztunk, mint a legtöbb utunkra, amit éjszakai vonattal teszünk meg. Mi is változott tavaly óta? A legszembetűnőbb változás hogy a korábbi félholt állapotban lévő, néha-néha működő konnektorokat lecserélték a hálófülkékben (a mi járatunkon már ilyen közlekedett), valamint fülkénként két USB töltőt is beszereltek a karbantartás során a hálókocsikba. Továbbá szép tiszta, új szőnyegezést kapott a kocsi, és az ágyak is új matracokkal rendelkeznek. Apró változások ezek, de jó az irány, maradjon ez továbbra is! Esetleg ha még később csendes, tárcsafékes forgóvázakat és légkondit kapna a kocsi, már biztosan mindenkinek tetszene teljes mértékben!

A hálókocsi egy fülkéje nappali helyzetben. Öreg, de tiszta és kényelmes!
A hálókocsi folyosója

Pozitív változás továbbá az idei szezon kezdetével, hogy a Balaton partján közlekedő Balaton expressz járatokon újraindult az étkezőkocsi szolgáltatás. Sajnálatos, hogy az Adria expresszen ez továbbra sincsen, pedig az utastársakkal történő beszélgetés alapján erre ilyen hosszú úton vélhetően lenne igény. Mi is örültünk volna azért, ha a reggelinket nem a hűtőtáskából elővett péksüteményben kimerülő menüsorból választhatjuk ki, jól esett volna mondjuk egy friss omlett. Na mindegy, bízzunk a fényes jövőben. További pozitívum, hogy a vasúttársaság meglepett minket apró ajándékokkal: az első járaton utazók kaptak fagyit, egy emléklapot és egy újságot. A tavalyi évben törölközőt és strandfelszerelést osztottak, amely szerintem azért jobb ajándék volt. Például az említett törölköző nagyon jó szolgálatot tesz azóta is, jó minőségű, illetve a strandlabda és matrac is jól jön a tengerparti nyaraláshoz. De azért indulás előtt jól esett a fagyi is, viszont gyengébb mint a tavalyi pakk.

Ingyen fagyi, a MÁV-Start ajándéka

Összességében viszont jó volt látni, hogy a hálókocsi tiszta volt és rendezett, illetve öröm a fejlődési folyamat ami elindult. Induláskor még a WC is kulturált, tiszta állapotban volt, azonban ez gyorsan amortizálódott. Személy szerint nem értem, hogy a kéztörlős papírokat ki dobálja szét, vagy a WC ülőke miért lesz „sárga cseppes”, de sajnos mindenki másként használja ezeket a civilizációs vívmányokat 😀 Lényeg a lényeg: jót utaztunk lefelé, és aludni is tudtunk.

Reggel ébredés után realizáltuk, hogy bizony közel sem pontosan haladunk, majd két óra a késésünk. Na mindegy, bosszankodni ezen felesleges, attól nem érünk le előbb. Most már inkább akkor szurkoljunk azon, hogy legyen meg a 120perc minimum, mert akkor legalább kapunk egy jó kis 50%-os visszatérítést. 😀 Így aztán az út utolsó pár órája a táj élvezete mellett azzal telt, hogy szurkoltunk a vonatnak minnél többször álljon meg. 😀 Sajnos bénán szurkolhattunk, mert 1 óra 53 perc lett a késés, így a visszatérítéstől elestünk. De 25% azért így is jár. Mivel nem siettünk sehova igazából nagy idegeskedés nem jött ránk, de persze azért jó lenne, ha késés nélkül érkeznénk, reméljük azért nem lesz rendszeres az ekkora késés.

Ébredés reggel a tenger látványára

Szóval így a 8:37-es érkezés helyett 10:30 körül sikeresen megérkeztünk az Adria partjára, Splibe. Szerencsére a kikötő és a buszállomás is a vasútállomás „szájában” van, így pár perc alatt megtaláltuk a Supetar felé közlekedő kompot. A Jadrolinija társaság közlekedteti a járatokat, a jegyeket online megvettük, az e-mail csatolmányból letöltöttük, kinyomtattuk, így sikeresen elkerültük a pénztárkeresés-jegyvásárlás folyamatot is, csak fel kellett szállnunk a kompra. A komp szuper, van egy fedett, légkondícionált bár rész a fedélzeten, de a hajó tetején egy nyitott részen is helyet foglalhatunk. És szerencsére maga a hajóút sem drága, 33kuna volt egy főnek a menetjegy irányonként.

Indulás a komppal Splitből, irány Supetar
Hajóbeltér, háttérben Supetar városa

50 perces hajóút után pedig kikötöttünk Supetarban. A városka nagyon szép, engem elsőre lenyűgözött. Tetszett a mediterrán hangulat, a tipikus kőből épített régi házak, hagyományos tetővel, a pálmafákkal szegélyezett sétány. Vártuk nagyon, hogy este itt sétálgassunk.

A szállást a Villa Supetar-ban, bookingon keresztül foglaltuk. Kétágyas elhelyezést választottunk, tengerre néző erkéllyel, reggelivel. A szobában légkondi is volt, valamint fürdőszoba káddal. Törölköző, ágynemű, fürdőszobai kellékek. Mindennel rendelkezett a szoba, és nagyon tiszta is volt, igényes szállás, a személyzet segítőkész és kedves! Szerencsére az ára sem volt vészes, 33€-t kellett fizetni egy főre nézve egy éjszakáért. Ez a szállás nagyon jó választás volt, ugyanis mindenhez közel van. Egy-két perc sétára megtalálható a hajóállomás, a buszpályaudvar, a strand és egy élelmiszerbolt is.

Kilátás az erkélyről és egy jól eső citromos sör
A szoba szép, tiszta, kényelmes, kár hogy a képen már rápakoltunk az ágyra 😀

Miután lepakoltunk a szálláson és zuhanyoztunk egy jót, lesétáltunk a strandra. Itt a strand kavicsos, így felvettük a csodás tengerjáró papucsunkat is, hogy ne bénázzunk a vízben sétával 😀 Jó szolgálatot tett, legalább nem csúsztam bele a második lépés után a vízbe. A tenger hőmérséklete kellemes volt, jól esett beleúszni a forró napon. A víz kristálytiszta, gyönyörű kék, búvárkodásra tökéletes, a fotókon agyonfilterezés nélkül is olyan, mintha agyon lenne filterezve 😀 Igazából az egész napot a strandon töltöttük hol a parton napozva, hol a vízben fürödve, halakat és tengeri uborkákat keresve 😀 A legjobbaz viszont az tetszett, hogy nem voltak sokan a fürdőzők, volt terünk élvezni a vízpartot!

Ha szép kék vizes képeket szeretnél, itt bőven találsz helyet hozzá 😀
Egyszerűen gyönyörű a víz, szinte szól hogy gyere fürödj 😀

A forró strandolásos délutánon elgondolkoztunk, hogy milyen jól esne egy finom jegeskávé. Gondoltuk betérünk a legközelebbi bárba, és kérünk egyet, csak nem lesz olyan vészes az ára. Hát sajnos tévedtünk, két jegeskávéért 60 kunát kellett fizetnünk, így mélységes élvezetekkel, apró kortyokkal fogyasztottuk a kávénkat, hogy minél tovább tartson ez a 60 kuna 😀 De a kikötőhöz közeli éttermekben egy hamburger sültkrumplival is 55-65 kuna között mozog! Nem olcsó a hely, de nagyon szép, és ami a legjobban tetszett, hogy nyugis! Nem volt annyi turista itt, mint Split-ben, sokkal kisebb a tömeg. Mondjuk június közepén jártunk itt, de vélhetően igaz a júliusi csúcsra ez az arány.

A híres jegeskávé 😀

A jó kis strandolós nap végére igazán megéheztünk, ezért elindultunk egy városfelfedező sétára. Közben megvettük a kötelező hűtőmágneseket, ajándéktárgyakat is. Este azért előkerültek az emberek is, sokan sétálgattak, kajáltak, de azért jóval elviselhetőbb a tömeg mint másnap Splitben volt. Plusz a sziget nem egy őrült bulizó hely, ha nyugis, csendes, pihentető nyaralásra vágysz akkor szerintem teljesen tökéletes! A mi esténk is békésen telt, megvacsoráztunk, majd azután igazából mentünk is fel a szállásra pihenni, relaxálni.

(KÉP): Supetar este

Séta a kikötőben, szuvenir és vacsoravadászat közben 🙂

Másnap reggel ébredés után láttuk az erkélyről, hogy lent már készülődnek a reggeliztetéshez. Eddig nem voltunk éhesek, de hogy ezt láttuk kezdtünk elgondolkodni, hogy nem ártana nekünk is készülődni, hogy hamarosan reggelizhessünk. Így is tettünk, zuhanyzás, öltözés aztán irány a földszinti étkező. A svédasztal első pillantásra kicsinek tűnt, viszont a választékot megnézve nagyon is változatos. Volt a gyümölcstől, gyülölcslétől, müzlitől, barna és fehérkenyértől, különféle felvágottaktól és sajtoktól kezdve minden, ahogy kell. A személyzet sürgött, forgott, amint látták, hogy fogy valami, azonnal töltötték is újra. Nagyon jól laktunk, finom volt a reggeli.

Reggeli barangolás hangulatos utcákon

Reggeli után összepakoltuk a cuccainkat és kijelentkeztünk a szállásról, ugyanis mi csak egy éjszakát töltöttünk itt, ez amolyan gyors kis nyaralás „teszt” volt. Hogy megérné-e több időre is jönni? Mindenféleképpen azt mondom, hogy igen! Rengeteg felfedeznivaló maradt még a szigeten, mindenféleképpen visszatérünk ide egy hosszabb nyaralásra is! A délelőtt folyamán körbesétáltuk még a várost, barangoltunk a szűk utcákban, élveztük a látványt amit a környezet nyújtott nekünk. Végül pedig 12:15-körül visszaindultunk hajónkkal Splitbe. Ezúttal nem a hajó tetején utaztunk, visszaúton kipróbáltuk a légkondicionált belsőteret. Jó volt a hajóút visszafelé is.

Viszlát Supetar!

Délután a vonat indulásáig úgy döntöttünk, hogy ismételten felfedezzük Split óvárosát. Az óváros még mindig gyönyörű, ugyanúgy lenyűgözött mint korábban! Splitről részletesebben korábbi cikkemben már írtam, így abba most nem mélyülök bele. Ha Trónok Harca rajongó vagy, Dubrovnik mellett Split is kötelező kör! 😀 Szinte már-már egy jelenetben érzed magad. Ha pedig rengeteg pénzed van akkor verhetetlen, 30-40ezer forintos áron szerezhetsz is magadnak szép Stark vagy Targaryen korsókat, hogy a polcon heverjenek. Sajnos én ezt kihagytam, annak ellenére, hogy a sorozatot imádtam. Trónok Harcát félretéve: minden nagyon drága, óvatosan a vásárlással! 😀 Viszont a séta ingyen volt, és harmadszorra ugyanúgy végigsétálnám az óvárost, nem kellene kétszer szólni.

(KÉP): óváros vagy trónokharcás cuccok

Split hangulatos óvárosa, csak Deneris fel ne tűnjön az égen 😀

Miután jól kisétáltuk magunkat és megvettünk minden eleséget a hazaútra visszasétáltunk az óváros tövében található vasútállomásra. Mivel fáradtak voltunk, alig vártuk hogy ledőlhessünk végre a vonaton. Indulás után még hála az unióban használható mobilnetnek megnéztünk egy jó kis filmet, majd úgy este kilenc körül annyira elaludtunk, hogy alig ébresztett fel a határőr is. A határellenőrzés után azonnal visszaaludtunk, egészen Székesfehérvárig. Onnan aztán készülődtünk, ugyanis a vonat érkezése után indultunk dolgozni, irány az iroda. Utólag azt mondom, semmi gáz nem volt a vonaton töltött éjszaka után lehúzni egy munkanapot, nem voltunk fáradtak. És hazafelé szerencsére végig pontosan jött a vonatunk, így pár perces csúszással, 9:15-kor szálltunk le a Keletiben.

Úton az éjszakába, irány Budapest

Mennyiből utaztunk? Lehet ez a fejekben megforduló kérdés. Ahány féle utazás, annyi féle ár. Az alábbi táblázatban részletezem az utazást két főre, hálókocsival, valamint számolok egy családi utazást gyerekekkel is, hogy mindenki körülbelül tudja, hogy mire számíthat. Az árak 2019-es árak, a 2020-as árakról még nincs infóm, vélhetően hasonlók lesznek.

split_arak
Az árak táblázata különböző “csapatoknak”

Végezetül pedig azt mondom: mindenképpen gondolkodjatok el egy ilyen vonatos utazáson, nagyon jó élmény. Ha pedig tetszett, számoljatok be róla ismerőseiteknek, rokonoknak, barátoknak, hogy mindenkinek legalább megforduljon a fejében, hogy egyszer részt vesz egy ilyen úton! Ha kérdésetek merülne fel, írjatok nyugodtan! Ha pedig további képeket szeretnétek nézegetni, kattintsatok a képgalériára!