Tengerre magyar! – SeaYou in Split, hétvége Dalmáciában

Június 15-én indult el a MÁV-Start 2018-as első tengerparti járata, a SeaYou Adria nevű vonat. Mivel Horvátországban még eddig nem jártam, ezért gondoltam már csak kipróbálom ezt a járatot. Ráadásul erre az útra vittem magammal utastársat is, aki még sosem utazott hálókocsis vonattal. Kíváncsi voltam a reakcióira, hogy lássam egy laikus “natúr” utas mit is szól ehhez az utazási módhoz. Akkor most vágjunk bele, irány Dalmácia vonattal.

irány Dalmácia, vonattal!

A vonat minden nap közlekedik, 18:53 perckor indul a Keleti pályaudvarról, hogy aztán másnap reggel 8:56-kor megérkezzen Splitbe, Dalmácia fővárosába. Természetesen hálókocsival utaztunk, hogy lehető legkényelmesebb legyen az utunk. Ráadásul doble hálókocsi foglalás esetében az utazás megkezdése előtt várakozhattok az üzleti váróteremben. Itt minden utas térítésmentesen fogyaszthat. Van itt üdítő, kávé, tea, ropi, mogyoró, croissant. Nem egy éttermi menü, de utazás előtt jól esik egy kis nasi vagy kávé. A szolgáltatással kapcsolatban volt pár kellemes csalódásom. Mivel már számos alkalommal utaztam a MÁV-Start hálókocsijaival, így tudtam, mégis mit nyújtanak. Maga a vagon nem légkondis, kicsit retro. Ezt sokan fel szokták vetni a vonatos utazás ellen, hogy régik a kocsik. De ami ezt cáfolja, hogy utastársam szerint még így is sokkal kényelmesebb és élvezhetőbb utazásban lehet része az embernek mint akármilyen “fullos” busszal utazna ugyanennyi időt. Mert itt nincs szűk ülés, nem dönti be senki a háttámlát az öledbe, akkor mész wc-re amikor jónak látod, ha nincs kedved ülni akkor sétálsz egyet, kimész a folyosóra vagy akár le is feküdhetsz. A fülkéd pedig privát, zárható. Ha zenét hallgattok az a szomszédba nem hallatszik át, nézz filmet, társasozzatok. Sokkal élvezetesebb lesz az út. Lehet akármilyen modern új busz, ezeket akkor se nyújtja, nincs semmi privát szférád. Utastársam is próbálta már mindkettőt és egyértelműen a vonatra szavaz a továbbiakban. Mivel én alapból elkötelezett vagyok a vonatos utak iránt, így ez külön jól esett, hogy egy újonnan érkezett utas is így látja.

          A hálókocsi folyosója, valamint nappali módban az ülések.

A mi járatunkon egy szép, frissen festett, új szőnyegekkel és függönyökkel ellátott hálókocsi volt, maximálisan meg voltam elégedve a tisztasággal és a renddel, Ötös! A másik pozitív dolog, hogy a kocsikísérőnél található büfében most már bankkártyával is lehet fizetni, így nem gond ha nincs nálad készpénzt, akkor is tudsz frissítőt vagy valami rágnivalót vásárolni. A harmadik amit kiemelnék pozitívumként, az a személyzet és a társaság hozzáállása a járathoz. Minden utas aki ezen szezon első járatán utazott ajándékcsomagot kapott. A csomagban volt egy törölköző és egy gumimatrac. Kedves gesztus és láthatóan mindenki nagyon értékelte. Végül kiemelném a kocsikísérőnket is. Szerintem a szakmájának minta munkavállalója lehetne. Utasbarát magatartás, segítőkészség, kedvesség. Ezzel a három szóval lehetne leírni röviden. Bármilyen kérdésünk vagy kérésünk volt, segített nekünk. Beszélgetett az utasokkal, mindenről tájékoztatott mindenkit. Bár rossz tapasztalatom egyáltalán nincs ilyen téren, de ezt most külön kiemelem.

Mivel a járat koraeste indul Budapestről, a naplementét a Balaton látványát a naplemente koszorúzza meg. Egész jó hátteret nyújt a vonatablakból a Badacsony és a naplemente fényei így együtt. Az utazás koraesti órái kellemesen teltek, koccintottunk az útra, társasoztunk, zenéztünk, jó volt nagyon. A határellenőrzést követően a kocsikísérőnk a kívánt időpontban lehajtotta az ágyakat, majd behúztuk a függönyöket és készülődtünk az alváshoz. Szerencsére a hálókocsiban lehetőség van az esti tisztálkodásra is, minden fülkében az asztal alá rejtve található egy mosdókagyló.

Napnyugta a Balatonnál

Reggel ébredés után szomorúan nyugtáztuk a tényt, hogy esik az eső. Na szép.. jó lesz így várost nézni. Így az út reggeli része bizakodással telt, hogy hátha eláll az eső mire odaérünk. De hát miért is tett volna így. Úgyhogy esernyővel szálltunk le Splitben a vonatról. Szerencsére a vonat 9:00 körül érkezik a városba, így ébredés után már nem is utazik sokat az ember. Mi is 8 körül ébredtünk, utána egy mosakodás, kis reggeli és igazából meg is érkezünk kipihenten a városba.

Reggel már a horvát hegyek közt

Érkezés után az utunk a belvárosba vezetett. Az állomáson csomagmegőrző is található, így ha csak a nyaralás első napja Split, akkor nem szükséges cipekedni sem, nyugodtan lerakhatjátok a csomagot, hogy egy városnézés után folytathassátok utatokat tovább. Splitben az állomás mellett található a buszállomás valamint a kikötő is, így további úticélok, akár a környező szigetek is könnyedén elérhetők innen.

Séta a csodás esőben

Split óvárosa nagyon szép, gyönyörű kővel kirakott az összes sétálóutca. Maga a város olyan, mintha a Trónok Harca egyik epizódjába csöppennénk, már csak Deneris és a sárkányai hiányoznak. Illetve még ők sem, mivel számos alkalommal találtuk magunkat szemben olyan hirdetéssel, amely azt reklámozza, hogy bizonyos jeleneteket a városban forgattak, és ezeket nagyon szívesen megmutatják neked (ha fizetsz :D). Ja, és a vastrónt is kipróbálhatod.

 Csak a Lannister-ek el ne kapjanak!:)

Maga az óváros egy négyzet alapú területen helyezkedik el. Négy fő bejárata az arany, az ezüst, a vas és a tengeri kapu. Amit rögtön kiszúrhat az utazó, az a Sveti Duje székesegyház tornya a Diolectianus palotából, mely látogatható is, a toronyból szuper panoráma nyílik a környékre. Az óvárosban járva kötelező látnivaló a Peristilium is, nagyon hangulatos és szép.

A Sveti Duje székesegyház tornya, Diolectianus palotájában

Ha a palotából kelet felé távozunk (Vaskapu), akkor a népek terére jutunk, amiről Velence jut az eszünkbe. Ez a része a városnak már egy másik korszakot idéz. Errefelé találjuk Split főutcáját, a Marmont utcát is, érdemes végigsétálni rajta. Ha a tenger felé megyünk, akkor pedig egy vörös épülethez érünk (Prokurative, korábban színház volt), melyről szintén Velence fog eszünkbe jutni.

Tiszta Velence, ez a Prokurative

Távozhatunk a palotából a tengeri kapunk keresztül is, akkor érünk a város tengerparti sétányára, ahol akár meg is ebédelhetünk, vagy kávézhatunk egy jót, ugyanis rengeteg étterem és kávézó található itt finomabbnál finomabb fogásokkal.

Üljünk be egy kávéra akár az óvárosban, akár a sétányon!

Azonban mi mégsem itt ebédeltünk, a délutánt ugyanis inkább a tengerparton szerettük volna tölteni (ha már kisütött a nap végre). A vasúttól a városi strand sincsen messze szerencsére. Maga a sín is szinte addig ér, bár oda nem megy ki semmi 😀 De gyalogosan is gyorsan odaérhetünk, pár száz méter. A strand szerintem szuper, leginkább annak örülhetünk, hogy homokos partszakasz, illetve a tengerben mászkálva sem kell köveken botladozni. Kisgyerekekkel szerintem tökéletes választás. A tengerparton van ilyen “kalandpark” szerű vízi akármi is, ami méginkább bizonyítja, hogy gyerekekkel is jó ide jönni. Ha a fürdőzés közben megéhezünk, akkor csak üljünk ki a strandon található éttermek bármelyikébe. Szerencsére angolul az egész városban jól beszéltek, mindenhol meg tudtuk értetni magunkat.

Sekély víz, homokos tengerpart

A strandolás után még visszamentünk kicsit barangolni, vásárolni az óvárosba, találtunk egy szuper édességboltot is, ahol mindenféle cukros csodákat lehetett vásárolni. Valamint minden második boltban volt valami levendulás termék is. Mivel személyes kedvencem a levendula, így kihagyhatatlan volt a levendulás illóolaj.

Indulás előtt még bevásároltunk a vonatútra, vittünk pár finom bureket, valamint ilyen felcsavart lepénykenyeret, mely csirkehússal és salátával volt töltve. Sajnos ennek nem tudom mi a neve, de nagyon finom és laktató volt. A vonatunk este fél hét körül indult vissza Budapestre, így a naplementét már a vonatablakból nézhettük meg. Másnap reggel a határőrök keltettek, de szerencsére rövid volt az ellenőrzés így könnyen visszaaludtunk. Siófok után ébredtünk fel ismét, akkor már jöhetett a reggeli mosakodás, egy kis szendvics és kávé, majd összekészülődés. Igazából a reggel 9 körüli érkezés a Keletiben is tökéletes volt, nem kellett korán kelni, sem pedig sokat utazni nappal.

Viszlát Dalmácia!

Összességében Split környéke szerintem tökéletes célpont lehet egy nyaraláshoz (azért a kedvencem továbbra is Montenegró maradt 🙂 ). A vonatos út pedig reális alternatíva lehet mindenki számára, akár családdal akár barátokkal utaztok. Mindenféleképpen kényelmesebb és élvezhetőbb mint egy egész éjszakás buszút, érdemes elgondolkodni rajta mindenkinek. Elvégre is amíg nem próbáltuk mindkettőt, addig nem szabad véleményt alkotni. Aztán remélem mindenkinek megtetszik az efféle utazás 🙂