Egynapos Gyors – Brassói kiruccanás

Az Egynapos Gyors sorozat keretében olyan városokat mutatok be, melyek vonattal könnyedén elérhetők, és akár egy egynapos kiruccanás is könnyedén kivitelezhető így. Brassó szintén alkalmas lehet egy ilyen kirándulásra.

Utazás Brassóba éjszakai vonattal

Három éjszakai vonat közül is választhatunk, az egyiken a MÁV-Start nyújtja a szolgáltatást, a másik kettőn pedig a CFR Calatori (román vasút). A MÁV-Start által közlekedtetett járaton az ülőhelyes kocsik mellett közlekedik egy hálókocsi, a CFR által üzemeltetett járatokon pedig háló-, fekvő- és ülőkocsik közül választhatunk. Visszafelé is ugyanez a három járat közlekedik, megegyező szolgáltatással. Annak függvényében válasszuk meg a járatokat, hogy mennyi időt szeretnénk Brassóban tölteni. Az éjszakai járatoknak hála péntek esti indulással szombat reggelre Brassóban lehetünk, ahol az egész napos városnézés után szombat este hazaindulva vasárnap reggelre már haza is értünk.

Vonatok menetrendje Brassóba és vissza

Legolcsóbban egy oda-vissza utazás Brassóba már 38€-ból kihozható fejenként, bár ez az ülőhelyes utazásra vonatkozik. Ha fekvőhelyes kocsin szeretnénk utazni, akkor legolcsóbban oda-vissza 58€-ból tehetjük meg az utat. Hálókocsival pedig 98€ a legolcsóbb fejenkénti ár oda-vissza utazásra nézve. Ezek abban az esetben érvényesek, ha egyedül utazunk. Brassóba kapható többféle jegy, a kis csoportoknak ajánlott CityStar is. Ha szeretnétek utazni, és kíváncsiak vagytok, hogy esetetekben mi lehet a legolcsóbb jegyár, írjatok nyugodtan.

Brassóban korábban kétszer is jártam, egyszer a MÁV-Start, egyszer pedig a román vasút szolgáltatásait is igénybe véve. Egyszer egy barátommal utaztam, másik alkalommal pedig nagymamám volt az útitársam. Mind a két alkalommal a Corona gyorsvonat hálókocsijával utaztunk, melyet a MÁV-Start állít ki. Erről a kocsiról már többször is írtam, kicsit régebbi a kocsi és nincsen benne légkondi. Viszont kényelmes, és szerintem hangulatos, a régi osztálykirándulásokat idézi a szocis tábor stílus, retro. De a büfében lehet bankkártyával is fizetni, ami a modern kor szellemét idézi.

A MÁV hálókocsija még nappali helyzetben

A vonaton határ ellenőrzést követően akár már le is lehet feküdni, hogy másnap kipihenten vághassunk neki Brassó felfedezésének. Korábban étkezőkocsi is közlekedett a vonattal, ami sajnos már nem jár. Szerintem ez nagy hiányosság, jó volt oda beülni és megvacsorázni. Manapság ezt már csak a képeket nézegetve tudom átélni. Na mindegy, bízzunk benne, hogy egyszer még lesz.

Ebéd Kedves Nagymamámmal

Brassói városnézés

A vonat 9:57-kor érkezik meg Brassóba. Bár az Isterrel rövidebb az út, mi mégis inkább a Corona-t választottuk, így mind a két járatszolgáltatásait ki lehetett próbálni. Miután befutott vonatunk az állomásra leszálltunk, és azonnal nekiláttunk feladatunknak, a város felfedezésének. Az állomásról indulva egy kellemes körséta tehető a városban, feltárva a legfontosabb nevezetességeket. Nem kell sietni, itt van rá az egész nap.

Az állomás előtti nem túl impozáns tér 😀

Irány az Óváros!

Induljunk el a Bulevardul Victoriei-n a Belváros felé, aminek a végén a parkban találjuk a Biserica Înălțarea Domnului, fából készült ortodox templomot. Személy szerint nagyon tetszett nekem ez az épület, ugyanis nagyon nagy kedvenceim a faházak. Ez meg végül is faház 😀

A fából készült kis templom

Induljunk tovább a Strada Iuliu Maniu-n, a Városháza irányába. Itt egy kis időt eltölthetünk, ugyanis nem messze található az Igazságügyi Palota impozáns épülete, ahol a Megyei Bíróság is helyet foglal. Ha pedig kifáradtunk a sétában, akkor ezek után lepihenhetünk a Nicolae Titulescu Park egyik padján. A park nyáron gyönyörű, kellemes hangulatot biztosít neki a számtalan színben pompázó, különböző fajtájú virág.

Az Igazságügyi Palota épülete háttérben a Brasov felirattal

Ha úgy érezzük, induljunk tovább a Főtér irányába, a Strada Mureșenilor-on. Innentől van igazán szászos hangulata a városnak. A Főtér körül található házak németes rendet tanúsítanak, bármelyik étteremben jóleső ebédben lehet részünk pazar panoráma mellett. A hegyen lévő Hollywood-ra hajazó Brasov felirat csak fokozza az élményt. A Főtéren található Brassó egyik legismertebb látnivalója, a Tanácsháza is, melyben a Brassó Megyei Történeti Múzeum is megtalálható.

A Főtér

A Főtéren eltöltött idő után induljunk tovább a Fekete Templom felé, mely szintén egy jól ismert brassói nevezetesség. Nem egyszerűen egy “jól ismert” épület, ez Románia legnagyobb temploma, nem mellesleg az urópai gótika egyik legkeletebbi remekműve. Nevét onnan kapta, hogy a brassói tűzvész alkalmával fekete koromréteg borította be a külsejét. Ezt a felújításkor eltávolították, így ismét eredeti színében pompázik. Érdemes megcsodálni.

A Fekete templom

A templomtól tovább haladva megtekinthetjük a brassói zsinagóga épületét, majd aztán a Katalin vagy a Schei kapu megtekintése után kihaladunk az órvárosból. A Katalin kapu nagyon szép díszes épület, nem érdemes kihagyni. Innentől kezdve a várfal mellett visz tovább az utunk.

A Katalin kapu (forrás:sailko)

Fel a hegyre!

Elsőként tekinthetjük meg a Takácsok bástyáját, majd a Kötélverők bástyájáig visz először az utunk. Brassó minden bástyája egy-egy mesterségről van elnevezve, amely utal arra, hogy melyik céh feladata volt az adott terület védelme. A Kötélverők bástyájánál található a brassói felvonó is, a “Telegondorla”, mely a város melletti Tampa hegyre visz fel. Itt kellemes levegőben barangolhatunk, egy jó gyalogtúra keretében a Brasov felirathoz is elsétálhatunk. Az ott lévő kilátóteraszról pedig csodás panoráma tárul a környékre. Érdemes kifizetni a pár lei-es jegyárat, megéri. Ha megéheznénk, akkor a felső állomáson található étteremben csillapíthatjuk éhségünket.

Panoráma a kilátóból

Már igen csak késő délutánra jár az idő, ha eddig eljutottunk a városnézésben, így hát irány vissza a felvonóval, folytassuk utunkat egy kellemes pihenés után. A városban induljunk a Tímárok bástyája felé, így teljesen körbejártuk az Óvárost is. Tartsunk ismételten a városháza felé, hogy útbaejthessük napunk utolsó pontját, a Fellegvárat. Amennyiben az időnkbe belefér, érdemes kimenni a várhoz is. Ha ezt a szép kis útvonalat végigjárjuk, akkor pedig már jóleső várakozással sétálunk vissza a vasútállomásra, hogy elfoglaljuk a jól megérdemelt kabinunkat és a kényelmes ágyunkat.

A Fellegvár látképe a kilátóból erős zoom-mal 😀

Utazás hazafelé

Hazafelé az Isterrel utaztunk, a vonat 20:23-kor indul Brassóból. A vonaton mint írtan fentebb a román vasút hálókocsija közlekedik, mely kellemes csalódás volt számunkra. A kocsi légkondícionált, csendes, teljesen kulturált és pihentető utazást biztosított. Ráadásul zuhanyzó is található rajta. Jól is esik a zuhanyzás egy hosszú városnézés után, igazán felfrissít.

 
Ajándék a hálókocsis utasoknak, illetve maga a hálófülke

A román vasút egy éjszakai csomagot is ad az utazónak, melyben még fogkefe és fogkrém is található! A kötelező esti tisztálkodás után pedig kényelmesen elhelyezkedtünk, hogy a vonat ütemes hangja álomba ringasson minket. Egy ilyen aktív nap után ez könnyedén sikerült is neki. 😀

Zuhanyfülke a vonaton

Másnap reggel a határellenőrzést követően már nem aludtunk vissza, de aki szeretne tovább pihenni annak ez is adott, senki se fogja kiparancsolni az ágyból. A keleti pályaudvarra 8:50-kor érkezik a vonat, így vasárnap már időben hazaérhetünk a kirándulásról. Ezen a vonaton étkezőkocsi is közlekedik, így aki ezt választja annak egy vacsora vagy reggeli elfogyasztása is adott, ami hozzájárul egy még kellemesebb utazáshoz.

Összességében véve Brassó városa gyönyörű, kellemes szászos beütésével igazán méltó arra, hogy mindenki felfedezze, legalább egyszer meglátogassa. Ha megtetszett a leírás alapján a vonatos eljutás lehetősége, akkor pedig írjatok nyugodtan, szívesen segítek benne!