Román tengerpart – a nagy meglepetés

Ha az ember közeli tengerparti nyaralást tervez, akkor általában Horvátországgal kezdi a nézelődést. Eszébe juthat még Bulgária, Szlovénia, Olaszország – ha közelebbi célokat nézeget. Románia viszont jóval kevesebbszer kerül képbe, mint lehetséges tengerparti úticél. Ezért is döntöttünk úgy, hogy idén nyáron útra kelünk és megvizsgáljuk, mit is tud nyújtani ez az itthon kevésbé felkapott tengerpart.

Ha már útra kelünk, akkor az a legjobb, ha minél többen utazunk, mások is hagy éljék át az élményeket. Így tehát erre a 2019. nyári utazásunkra is megduzzadt csapatunk, 10 fővel vágtunk neki az élményeknek.

Útra fel, induljon a nyaralás!

Találkozó 8:00-kor a Keleti pályaudvaron, indulás 9:10-kor a Brassó felé közlekedő Fogaras IC-vel. Helyjegyet váltottunk, így szerencsére a csapatot sikerült egymás mellett elhelyezni. A vonat tiszta volt és kényelmes, külön jó, hogy a kocsiban üléscsoportonként két-két konnektor is rendelkezésre állt. A WC sajnos a szokásos színvonalat hozta, de ezt egy flakon fürődszobai fertőtlenítővel orvosoltam, hogy a csapatomnak ne a húgyszag legyen a legelső élménye a nyaralásról 😀 Mindent összevetve azért teljesen megfelelő állapotban volt a vonat, a légkondi működött, kényelmesen utaztunk.

Első köreben Aradig mentünk a vonattal. Ez Budapestről kb. négy és fél órás vonatút, a határellenőrzéssel együtt. Útközben egy kis kvízjátékkal készültem a csapatomnak, a téma pedig a Budapest-Arad vasútvonal valamint az érintett települések voltak. Jó kis interaktív játék volt, mindenkinek tetszett. Ezután pedig társasoztunk és kártyáztunk, ezáltal az út nagyon jó hangulatban telt. Észre sem vettük és máris megérkeztünk a határra.

Aradra érkezés után első dolgunk volt, hogy megkerestük a csomagmegőrzőt, hogy bőröndjeinket leadjuk. Arad vasútállomása egy felújított, színvonalas épület, mozgólépcsőkkel és liftekkel. Kellemeset csalódtunk benne, dinamikusan lezajlott a csomagleadás is. Innen pedig villamosozni indultunk, városnéző körutunk részeként a Maros partjáig. A villamosjegy csak 3 lei fejenként, így lazán megérte.

Arad vasútállomás, indulhat a városnézés

Arad belvárosa nagyon szép, egy kis kitérővel felkerestük a megbékélés parkot és a Diadalívet is. Itt pihentünk egy keveset, majd az óváros szép, hangulatos épületei mentén végigsétáltuk a várost. A legjobban a városháza és a Szentháromság katedrális tetszett, ezek kötelező látnivalók. Ha valaki nagyon beleszeret Aradba, akkor lehet pózolni I <3 Arad felirattal is, melyeket több helyen is felfedeztünk a városban 😀 A városnéző séta végén pedig beültünk egy kávézóba kávézni és pihenni egy kicsit. Maga a város egy kellemes hangulatú hely, megérte úgy jönni a vonattal, hogy legyen időnk erre a délutáni sétára.

Ájláv Arad, háttérben a városháza
A megbékélés park, és az emlékmű

Az állomásra érkezést követően izgatottan vártuk az éjszakai vonatot. Az Arad Constanta távot ugyanis hálókocsin tettük meg. Az Astra Trans Carpatic járatával utaztunk, mely egy igazán színvonalas éjszakai járat. A hálókocsi vadonatúj, tiszta és kulturált. A fülkénkhez saját fürdőhelység tartozott, zuhanyzóval és saját WC-vel. Na ide nem kellett a Flóraszept :D. Az ágy kényelmes, a hőmérséklet fülkénként külön-külön egyedileg szabályozható. A folyosót és a fülkéket is szőnyeg borítja, már-már luxusszálloda érzetét kelti a vonat. Az városnéző séta után pedig különösen jól esik az esti zuhanyzás, felfrissíti az embert.

Az Astra Trans Carpatic éjszakai vonata kívül…

Az éjszakai vonatozás jól telt, zenéztünk egy kicsit, megünnepeltük, hogy útrakelünk, majd aztán mindenki nyugovóra tért, hogy másnap reggel kipihenten érkezhessünk meg a tengerpartra. Szerencsére vonatunk alig pár percet késett, így még 9:00 előtt megérkeztünk Konstancába. Innen pedig az 5-40 számú busszal utaztunk Mamaia-ba, ahol a szállásunk volt. A buszra heti jegyet váltottunk, ami 30 lejbe került. Bőven megéri, így korlátlanul utazgathat az ember a környékben. Egy apartman komplexumban szálltunk meg, a Coral Apartments-ben, modern, légkondícionált szobákban. A szállásunk közel volt a tengerparhoz, alig 200m-t kellett sétálni, és máris a homokos parton találtuk magunkat.

… és belül
… ágyak a vonaton, tiszta és kényelmes
En-suite zuhanyzó és WC. Igazán luxus utazás 🙂

Ez volt a legnagyobb pozitív csalódás az egész nyaraláson: maga a strand. Olvastunk előtte leírásokat, hogy piszkos lesz, meg bunkók az emberek stb. De semmi ilyet nem tapasztaltunk. A tengerpart tiszta, nincsen tele csikkekkel, minden nap takarítják. Az emberek pedig kedvesek, segítőkészek. Közvetlenül a tengerpart melletti büfékben is simán jól lehetett lakni 10-20 lejből, ami jóval a balatoni árak alatt van. Így kijelenthetjük, hogy igazán pénztárcabarát a román tengerpart.

Irány a tenger, megérkeztünk!!!

Egyik délutáni programnak a Konstancai Delfináriumot választottuk. Egy közel fél órás delfinshow-t néztünk meg, melynek ára felnőttek részére 40lejbe került, viszont volt diákkedvezmény is, amely így mindösszesen 10 lejt kívánt azoktól, akiknek volt diákigazolványuk. Ezért a pénzért nem csak a delfinshowt tekinthettük meg, hanem a delfinárium mellett található állatkertet is. Bőven megérte ez a program is.

A delfinshow kicsiknek-nagyoknak garantált élmény!

Ha Mamaia-n nyaraltok, akkor feltétlenül érdemes menni egyet a “telegondola”-val is. Ez tulajdonképpen olyan, mint egy kabinos sífelvonó, így a magasból csodálható meg a tengerpart. Nagyon szuper élményt nyújt, mindenképpen megéri a 20 lejes menetjegy! Érdemes egy irányba menni vele, visszafelé pedig sétálni egyet az esti forgatagban. Szerintem méltó “klónja” lehet a Napospartnak, nekem legalábbis arra hajazott kicsit. Viszont jóval olcsóbb annál! Rengeteg étterem, parti büfé található útközben, még a drágábbakban is meg lehet vacsorázni 30-40 lejből bőségesen, akár még különlegesebb tengeri ételeket is. Mégegy pirospont a román tengerpartnak!

Látkép a telegondoláról
Esti forgatag a sétányon

Városnéző kulturális programnak mi egy konstancai városnézős délelőttöt választottunk. Busszal mentünk be a belvárosba, ahonnan gyalogos városnéző túrára indultunk. Első megállónk a tengerészeti múzeum. A belépő 15lej volt fejenként, mindenképpen megéri a jegyárat. Jó másfél órás nézelődésünk során számos érdekes hajót és tengerészeti emléket tekinthettünk meg. A kiállított hajómodelleknek hála a múzeum a fiatalabb korosztály számára is érdekes lehet. A kültéri részen pedig a haditengerészet különféle eszközeit, ágyúkat, aknákat szemlélhettünk meg közelebbről. Jó élmény volt, ilyeneket még sosem láttunk!

hatalmas hajócsavar a múzeum előtt

A múzeum után tovább sétáltunk az óvároson keresztül. Ami a leginkább tetszett, hogy különféle kultúrák és építészeti stílusok találkoztak az óvárosban, ami egyedi hangulatot kölcsönzött neki. Sajnos sok épület gazdátlan, lepusztult, de ennek ellenére is tetszett mindenkinek a városnéző séta. Útközben számos bár, étterem, kávézó is található, ahol baráti árakon fogyaszthatunk bármit. A városnéző sétánk a híres kaszinónál ért véget. Nagyon sajnáltam, hogy ez az épület ilyen rossz állapotban van, jobbat érdemelne. Ennek ellenére még ilyen állapotban is gyönyörű épület, nem hiába a város jelképe.

Konstanca, óváros
A híres kaszinó épülete

Mamaia-n található egy vidámpark is, szintén baráti árakon. Kisebb gyerekekkel, de még akár felnőttekkel is garantáltan jó program lehet egyik estére. Van itt minden dodzsem, hullámvasút, ilyen marha magas torony ahová kilőnek, gokart stb. Természetesen az árak is barátságosak, 10 lej volt általában egy menet bármin. Ha ezt megunja az ember, akkor az illatok pedig becsábítják egy étterembe, ezt garantálom!

Kilövésre felkészülni 😀

A nyaralás tengerparton töltött napjain további programokra nem mentünk, éppen elég volt ez is, tartalmas nyaralás volt, jól esett a pihenés is. A tenger vize kellemes, annyira nem hullámzott most mint amennyire én azt szeretem, de mindenféleképpen megérte azért ide eljönni, maradtam volna még tovább is.

Utolsó napunkon, kijelentkezés után úgy döntöttünk, hogy bemegyünk Bukarestbe, egy városnézésre, még a budapesti vonat indulása előtt. Konstancából Bukarestbe a vonat kevesebb mint két és fél óra alatt beér, így sokat sem kellett utaznunk, hála a felújított, 160km/h sebességre alkalmas pályának. Ismerve a román belföldi vonatok színvonalát, inkább első osztályra váltottunk jegyet. Kívülről nem volt bizalomgerjesztő a kocsi, de a beltér szerencsére tiszta volt, és légkondícionált.

Indulás Bukarestbe

Bukarest városa vegyes élményeket nyújtott. Egyrészt az útvonaltervező elvitt minket egy eléggé lepusztult kétes városrészen keresztül (arra talált levágást na 😀 ), de azt leszámítva azért jó kis városnézés volt. Természetesen elsétáltunk a parlamenthez, ami a legfőbb bukaresti látnivaló. A parlament és a körülötte lévő épületek és hatalmas üres terek érdekes hangulatot kölcsönöznek a városnak, szinte a bőrén érzi az ember a múltat. Furcsa élmény, nekem tetszett, jó volt megtapasztalni. A parlamenttől pedig az óváros felé vettük az irányt, hogy egy kellemes városnéző séta után visszaérjünk a vasútállomásra. Utunk során érintettük a román atheneum épületét is, ezt is érdemes mindenkinek beépíteni egy bukaresti városnézésbe, ahogy a párizsi udvart sem érdemes kihagyni!

A parlament és a szökőkút
a párizsi udvar nagyon szép

Visszaérkezést követően az állomáson kivettük a csomagjainkat a megőrzőből, majd bevásároltunk a hazaútra. Bucuresti-Nord állomás kellemes csalódás. Bár modernnek nem mondanám, viszont mindent megtalál ennek ellenére az utazó, amit szeretne. Vannak gyorséttermek, kávézók de még egy supermarket is, melynek szolgáltatásait igénybe is vettük.

Az Atheneum

Hazafelé az Ister InterCity-vel utaztunk, ami 17:45-kor indul Bukarestből, és valamivel 9:00 előtt érkezik meg másnap reggel Budapest-Keletibe. A vonaton hálókocsival utaztunk hazafelé is. Bár a román államvasút biztosította a hálókocsit, annak ellenére mégis meglehetősen magas színvonalon teljesített. Számos fülkében ugyanúgy volt saját WC és zuhanyzó, mint a lefelé utunkon. A tisztaságra itt sem volt panasz.

hálófülke a román vasút hálókocsiján
Ágyak a fülkében

Külön kiemelném a bárkocsit a hazaútról. Tudtuk, hogy lesz, ezért úgy készültünk, hogy majd a vonaton vacsorázunk. Milyen jól döntöttünk! Nincs is annál kellemesebb úti élmény, mint a történelmi magyar határon utazva, a Kárpátok csúcsait csodálva elfogyasztani az “utolsó vacsorát”, méltó lezárást adva ezzel egy tökéletes nyaralásnak.

Az utolsó vacsora a vonaton, méltó lezárása az útnak!

Összességében negatívot nagyon nem tudok mondani. Rosszabbra számítottunk, előítéletekkel érkeztünk, melyeket teljes mértékben sikerült a helynek lerombolnia. Biztosan merem mondani, hogy megérte az utazás és szívesen visszatérnék!

Mennyibe is kerül egy ilyen út, 4 lent töltött, 1-1 vonaton töltött éjszakával? Legolcsóbban természetesen ülőhelyes vonattal hozhatod ki. Akkor már egy felnőttnek legolcsóbban, ugyanezen a szálláson, vonatjegyekkel akár 52.000Ft-ból is kijöhet a nyaralás. Ha ugyanezen a színvonalon szeretnék utazni, akkor 73.000Ft-ból már kihozható a nyaralás. Ami még szintén nem drága, és így garantáltan élmény lesz maga az utazás is! Ehhez még tanácsos számolni fejenként 500 lej (kb. 35.000Ft) költőpénzt is, és akkor minden megvan a tökéletes kikapcsolódáshoz. Az árak 2019-es árak, nagyjából hasonló, a romló forint miatt kicsit magasabb árakkal kalkulálhattok. Ha konrét árak érdekelnének, személyre szabva írjatok nyugodtan, szívesen segítek 🙂

Itt pedig egy galériába összeválogattam a kedvenc képeimet az útról, hogy még több vizuális élményt adjak át 🙂