Egynapos Gyors – Witamy w Warszawie

Közeleg a hosszú hétvége, jó lenne valami utazást kitalálni? Induljunk el, csináljunk egy jó kis egynapos városnézést, de fárasztó utazás nélkül. Erre tökéletes választás lehet Varsó, a lengyel főváros. Vonattal tökéletesen elérhető, a Metropol EuroNight ugyanis közvetlen háló- fekvő- és ülőkocsikkal csalogatja az utazni vágyókat.

Kulturált fülkék, kényelmes ágyak a fekvőhelyes kocsiban is (forrás:wagonweb)

Miért is tökéletes választás a vonat Varsóba? Először is azért mert nekem a vonat mindig a tökéletes választás 😀 Viccet félretéve: ideális időpontban indulsz, kulturált, kényelmes légkondis kocsikkal amiben zuhanyzó és tévé is van, valamint ideális időpontban érkezel meg a célállomásra – és nem mellesleg – kipihenten. Innentől kezdve pedig előtted áll az egész nap, hogy felfedezd a várost, és kora este – szintén ideális időpontban – vissza indulj Budapestre. Akkor nézzük is: mit is nyújthat ez az út, miért ajánlom mindenkinek hétvégi kirándulásra?

A hálókocsi fülkéje, puha vetett ágy, TV-képernyő. Otthonos (forrás:vagonweb)

Az éjszakai vonat 20:25-kor indul Budapest Keleti pályaudvarról és másnap reggel 9 óra körül van Varsóban. Magyarországon belül még Vácon is fel lehet szállni a vonatra. A vonaton ülő, fekvőhelyes és hálókocsik közlekednek. Az ülőhelyes kocsikat a MÁV-Start, a fekvőhelyes kocsit a szlovák WSBA a hálókocsit pedig a lengyel vasút biztosítja. Bármelyik kategóriát is választod, a légkondícionálás biztosított. A vonat párja Varsóból 19:39-kor indul, és másnap reggel 8:35-re érkezik meg a Keleti pályaudvarra.

Zuhanyzó a hálókocsiban (forrás:vagonweb)

Mennyibe kerül mindez? Legolcsóbban természetesen ülőhelyes kocsival utazhatunk, így már 38€-ból (SparNight jegy) megjárhatjuk az oda-vissza utunkat. Fekvőhelyes kocsit választva legolcsóbban 72,8€-ból (Varsó Special plusz fekvő pótjegy), hálókocsiban pedig 93,8€-ból (Varsó Special plusz háló pótjegy) hozható ki egy oda-vissza utazás felnőtteknek. Ha szállást nem kívánunk foglalni, akkor mindenképpen megéri a drágább, de kényelmesebb elhelyezést választani. Induljunk péntek este, szombat reggelre Varsóba érünk, így az egész nap a város felfedezésére fordítható. Este pedig akár már indulhatunk is haza, hogy másnap reggel már otthon ébredhessünk. Tökéletes program lehet ez a hosszú hétvégére!

Mit is nézzünk meg Varsóban? Az alábbiakban felsorolok nektek pár érdekességet, amit nem szabad kihagyni, ha Varsóban jár az ember. Amit semmiféleképpen se hagyjunk ki, az a Főtér. Itt számos nevezetesség található, illetve éttermek és bárok közül is válogathatunk. Kihagyhatatlan látnivalók az óvárosban a Piac tér valamint a Kastély tér, de a Szent János katedrális impozáns épülete is helyet érdemel listánkon.

Varsó Óvárosa (forrás:hellovilág)

Bár másfajta építészeti stílust hordoz magán, ennek ellenére kötelező látnivaló a Kultúra és Tudomány palotája. Ez a magasház a szocializmusban épült, ennek ellenére a kora XX. századi amerikai felhőkarcolók stílusára hajaz. Szerintem nagyon szép épület, én biztosan sétálnék a közelében egy jót.

A Kultúrpalota épülete (forrás:utazom.com)

Ha pedig a napi városnéző séta után egy kellemes pihenésre vágyunk, akkor érdemes lehet felkeresni a “Varsói Városligetet” a Lazienki parkot is, amely az ott található palotáról kapta a nevét. A parkban egyébként szabadtéri rendezvényeket is szoktak tartani, valamint még akár pávákat is láthatunk, ugyanis szabadon élnek a park területén.


Romantikus pihenés a parkban (forrás:warsawtour.pl)

Jól látható, hogy Varsó egy sokszínű, izgalmas város, pedig csak a látnivalók töredékét említettem. Érdemes lehet ellátogatni ide a közelgő hosszú hétvégén. Sajnos még én sem jártam itt, úgyhogy a közeljövőben biztos ellátogatok ide, természetesen vonattal, hogy aztán részletesebb cikket írhassak az útról 😀 Remélem felkeltettem érdeklődéseteket az utazás iránt, és esetleg utasként szálltok fel péntek este a Metropol EuroNight varsói hálókocsijába 🙂