Egynapos Gyors – Novi Sad, Újvidék

Miért is az alábbi úticél? Korábbiakban beszámoltam róla, hogy a Szerbia és Montenegró között közlekedő járatokra Magyarországon nem vásárolható meg sajnos a helyjegy. Viszont mi ennek ellenére is útra kelünk! Tehát akkor megoldás: irány Szerbia. Valami különös berögződés miatt amúgy is szeretem az országot, úgyhogy örömmel fogadtam a tényt: utazni kell.

Ha már amúgy is utazok, akkor meg miért ne legyen egy új élmény is ez? Nem Szabadka, irány Újvidék! Ott veszek jegyet! Amúgy is hosszú hétvége van, szóval simán belefér. Hogy ne kelljen nappal sokat utaznom (mint ugye tudjátok, én inkább az éjszakai utazást preferálom 😀 ), útra keltem a Beograd gyorsvonat kétes hírű szerb fekvőhelyes kocsijával.

A Beograd nemzetközi gyorsvonat kissé szakadt fekvőhelyes kocsija

Szóval akkor irány a Keleti, szálljunk fel a 22:15-kor induló vonatra. Na és akkor megláttam a kis balkáni kocsit. Hát igen, nincs mit szépíteni, elég lepukkant szegény 😀 Viszont!! Kellemesen csalódtam ebben a kocsiban. Bár felszállás előtt még aggályaim voltak vele szemben, felszállás után ezek már elmúltak. Ez a kocsi bár nem tud sokat, mégis azért alkalmas éjszakai utazásra, régi de kényelmes! Nagyon sokat dob a csúnya külsőn az a tény, hogy tárcsafékes a kocsi, így jóval csendesebben fut, mint a tuskófékes társai, nincs meg a megszokott hangos vonatfékhang. Ez az ami leginkább hozzájárult ahhoz, hogy bár az érkezés Novi Sad-ra korai (4:45-kor érkezik oda a vonat), de mégis tudtam éjszaka egy jót aludni. Annak ellenére, hogy a határőrök felkeltettek az ellenőrzésre.

Belülről azt tudja amit kell: ágyban utazunk, tiszta ágyneműben. Legjobb!

Most először utaztam úgy, hogy idegen emberek is voltak az én fülkémben. Ez a tény elsőre kicsit rémisztően hathat, de igazából ez adta az út legnagyobb élményét. Megismerkedhettem más utazókkal is, az én szobatársam volt egy éjszaka erejéig egy dán InterRailező srác, valamint egy ukrán lány aki rokonaihoz utazott. A srác Belgrádig, a lány pedig Novi Sad-ig utazott, így megbeszéltük, hogy állítok ébresztőt, nehogy elaludjunk. Indulás után kicsit még beszélgettünk, kiderült ki honnan jön, miért utazik, majd mindannyian szépen lefeküdtünk, bezártuk a fülkét és elaludtunk. Meglepetésemre másnap reggel percre pontosan futottunk be Novi Sad-ra, még a határellenőrzéskor sem szedtünk fel perceket.

Érkezés Novi Sad-ra

Leszállás után tipikus balkáni állapotok fogadtak. Nulla kijelző, nulla automatikus gépi hang, nulla EU-s térkő. Mint egy kis időutazás, vissza negyven évet. A forgalmi irodába beszaladgáló kedves, kaját kunyeráló kóbor kutya csak fokozta a balkáni hangulatot 😀 Nekem eddig tetszik, gondoltam, szeretem a Balkánt úgy ahogy van! Most pedig vágjunk neki a városnak, amíg nincsen ébren minden ember. Bár térképen úgy tűnt, hogy nagyon durva lesz a séta a belvárosig, élőben mégsem volt vészes. Ráadásul egész könnyen bejutottam a belvárosba. Induljunk el egyenesen az állomásról befelé a sugárúton, majd Futoska pijaca-nal balra a Jevrejskara és hamarosan a belvárosba is érkezünk.

Amit elsőnek a belvárosban meglátunk ezen az úton haladva, az az újvidéki zsinagóga. Nagyon szép épület, látszik hogy rendbentartják. Továbbhaladva megtaláljuk a szerb nemzetni színház épületét. Echte szoci épület, meglehetősen érdekesen mutat a belvárosi házak között. Ha tovább haladunk, hamarosan a Szűz Mária templomhoz érhetünk. Nagyon szép templom, igazán illik a belvárosba. Vele szemben található a városháza, a templom és a városháza és a közötte elhúzódó nagy tér igazi nagyvárosi hangulatot ad Újvidéknek, nekem nagyon tetszett. Amit még kiemelnék a belvárosból, az a Bunar, nagyon gyönyörű épület, élvezetes volt körbesétálni és megvizsgálni.

A Zsinagóga épülete

A városháza és a Szűz Mária templom

Ha a belvárosi séta kimerített minket, akkor semmi gond nincs! Üljünk be a számtalan étterem/bár egyikébe! Rengeteg található a belvárosban, és a magyar árakhoz viszonyítva igazán jó árakon fogyaszthatunk itt kedvünkre. Hangulatos zeneszó, kerthelységek és jó árak, amivel szinte minden étterem elcsábíthat minket.

Számos hely közöl válogathatunk.

A belváros közvetlen szomszédságában található a Duna park, az újvidéki városliget, vagy centralpark, ki hogy akarja 😀 Gyönyörű kis zöld folt a város szívében. Vegyél egy fagyit (ami 50-70dínár körül mozog), ülj le ebben a hangulatos parkban, fel fogsz töltődni, és készen állsz a további városnézésre. Személyes kedvencem a parkban található, körbesétálható tó, melyben egy kicsi sziget is található, amire a parkban élő kacsáknak építettek egy kis házat. Illetve a parkban megbúvó kis pavilon is nagyon tetszett, igazán romantikus hangulata van a helynek. Nekem 10/10.

A tó a Duna parkban, jobb oldalt a kacsás szigettel

Hangulatos pavilon a parkban

A parkot körbejárva azonban még nem ért véget a városnézés. Irány tovább, át a Dunán, nézzük meg a péterváradi erődöt. Erre voltam a leginkább kíváncsi, hogy ez mekkora séta lesz, vállalhatom e majd júliusban a csapatommal 🙂 Arra a következtetésre jutottam, hogy igen. Ugyanis így hogy közben a belvároson át felfedezünk mindent nem is hosszú a séta, sőt izgalmas, érdekes! A várat nagyon könnyen megközelíthetjük gyalogosan. Csak menjünk át a Dunán a hídon, utána le a lépcsőn, majd a Strosmajerova-n induljunk el felfelé, amíg a zárda épületéhez nem érünk. Mellette lesz egy lépcsősor, mely egyenesen felvezet minket az erődbe.

Pétervárad felé sétálva a vár látványa fogad

Maga a lépcsősor is igen hangulatos, azonban a legjobb benne az, hogy rögtön a vár legismertebb részéhez, az óratoronyhoz jutunk. Innen gyönyörű panoráma nyílik az egész városra és környékére. Ráadásul van egy távcső is, amibe 10dínáros érmét dobva bámészkodhatunk egy jót. Majd miután kinézelődtük magunkat, útnak indulhatunk felfedezni a várat. Itt is található egy nagyon hangulatos étterem, a csapatommal ide garantáltan betérek majd! 🙂 Maga a vár nagyon hangulatos, sokkal több időt is el lehet tölteni itt, mint amennyi így nekem jutott, pár órát bárki szívesen eltölt itt bóklászva és nézelődve. A várnak is adok egy 10/10-et 😀

A várhoz vezető lépcsősor

A Duna látképe a várból

Étterem a várban

Sajnos mivel az időm limitált volt, így részletesebben nem tudtam körbejárni a várat és a várost, rohanni kellett vissza a vasútállomásra, hogy megvegyem a jegyeket, és még korán hazatérjek. Azért arra tökéletes volt ez a gyors városnézés, hogy megbizonyosodjak: érdemes lesz visszatérni, és alaposabban is szemügyre venni ezt a csodás várost. Érdemes rászánni egy teljes napot legalább!

Mindez mibe kerül? Már 20€-ért lehet venni oda-vissza útra szóló vonatjegyeket. Indulj el péntek este, majd utazz vissza szombat esete szintén a Beograd éjszakai vonattal, és akkor igazáb olcsón, négy személyes fülkében 40€-ból kihoztál egy szuper kis hétvégi kirándulást! Szerintem megéri.