Helyijárat – Barangolás a Dunakanyarban

A Helyijárat cikksorozaton belül mindig valami érdekes vagy látványos belföldi, vonattal is könnyedén megközelíthető úticélra invitállak titeket. Első részben pedig maradjunk közel a fővároshoz, irány a Dunakanyar.

Miért is a Dunakanyar? Elsősorban azért, mert könnyedén és gyorsan megközelíthető. Budapestről a Z70-es zónázókkal vagy a G70-es gyorsított személyvonatokkal a legegyszerűbb megközelíteni a Dunakanyart. Viszont én mégsem ezeket ajánlanám Nektek! Ha magasabb szintű szolgáltatásra vágytok, akkor induljatok útra a Metropolitan EuroCity vonatokkal. Miért is? Az egyik válasz lehet az, hogy ezekre sem kell semmi pótjegy, viszont minden járat légkondicionált, nagyon kényelmes, kulturált kocsikkal közlekedik. A másik, hogy akár BKV bérlethez kiegészítő jegyet váltva is utazhattok vele, hogy az utazási költségeket csökkentsétek! (Ne felejtse senki: 26 év alatt hétvégén, ha nem vagy diák akkor is 33% kedvezménnyel válthatsz menetjegyet!)

A legfőbb ok, amiért ezek a járatok a kedvenceim, hogy étkezőkocsi is közlekedik a szerelvényekben. Ráadásul a választék is egész jó, és baráti árakon van minden! Mindig találhatsz akciókat és menüajánlatokat is! Megéri egyszer kipróbálni, teljesen más színvonal, mint sima zónázóval utazni! Ráadásul még csapolt sört is lehet kapni a vonaton! Durva, nagyon menő vonat ez! 😀

Utazzunk a Dunakanyarba egy finom tortilla és egy hűsítő sör társaságában! 

Szerencsére naponta több Metropolitan EC is közlekedik, így válogathatunk, hogy melyik számunkra a legkedvezőbb időfekvésű járat. 5:41-kor, 9:41-kor, 11:41-kor, 13:41-kor, 15:41-kor és 17:41-kor indulnak járatok. Ha egy egynapos kirándulást szeretnénk a Dunakanyarba, akkor a 9:41-es vonat lehet a legmegfelelőbb választás.

Érkezés Nagymaros-Visegrád állomásra

Mi épp a közelmúltban jártunk így Nagymaroson. A 9:41-es vonattal indultunk, Nagymaros-Visegrád állomáson szálltunk le a vonatról. Innen a cél a közeli Julianus kilátó volt. Elindultunk a Magyar utcán felfelé. Szép kis dombon kell felmászni, elvégre is egy kilátóhoz tartunk, nem meglepő 😀 Mész szépen egyenesen felfelé, mi egészen a Kövesmezőig sétáltunk. Onnantól pedig a Kék-túra útvonalát követtük egészen a Hegyes-tetőig.

Irány a kilátó

A Hegyes tetőn található a Julianul kilátó, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik az egész Dunakanyarra. Látszik a kilátóból Szob is, és Vác is. Személyes kedvencem a Szentendrei szigetcsúcs látványa volt. Egész jól el lehet nézelődni innen, jó sokáig fenn voltunk. Arra viszont készülj, hogy a kilátó előtti szakasz igen meredek, kemény terep. De a kilátásért cserébe nagyon is megéri!

A Julianus kilátó

A kilátóból lefelé jövet másik útirányon indultunk el. Itt hamarosan jött egy elágazó, ahol választás elé állított minket a természet. Vagyis inkább a túraútvonalak kijelölője. Na merre tovább? Menjünk Nagymarosra, vagy esetleg inkább induljunk tovább, és irány a Remete barlang? Mi inkább visszamentünk Nagymarosra, Remete barlang majd máskor, úgyis itt van a közelben a Dunakanyar.

Kilátás Vác és a Szentendrei szigetcsúcs felé

Nagymarosra visszaérve pedig a Duna felé vettük az irányt. Jó kis Dunapart van itt, még strandolni is lehet. Simán összeköthető így egy túrás nap egy jó kis fürdőzéssel, tökéletes a terep erre. Ráadásul ha a fürdőzéshez épp nincsen kedvünk, akkor átugorhatunk a délelőtti túra után Visegrádra is, hogy megtekintsük a várat, van kompjárat.

A Visegrádi vár látképe Nagymarosról, komppal át lehet menni

Hazaúton is választhatunk a vonatok közül természetesen. Így, hogy vannak zónázó, gyorsított és nemzetközi vonatok is, bőven van választék, és ahogy írtam, mindegyik járatra ugyanannyiba kerül a jegy, így teljesen mindegy melyiket választjuk. A Metropolitanon van első osztály is, így aki szereti az első osztályon is utazhat.

Első osztály a Metropolitan vonaton, jár a vörösszőnyeg 😀

Nézzük mennyibe is kerül mindez, egy négyfős családnak. Ha egy gyermek 18 év alatti, vagy 26 év alatti de még diák, akkor az ő meglévő 50%-os diákkedvezménye mellett a szülők is 33%-os kedvezménnyel utazhatnak. Jó kis kedvezmény ez, nézzük is a számokat!

Ha Budapest Bérlet mellé váltunk jegyet, akkor a teljesárú jegy 840Ft, a 33%-os kedvezményű jegy pedig 565Ft. A diákjegyért pedig 420Ft-ot kell fizetni. Ha a minta családunkban Apu és Anyu és a két diák gyermek is rendelkezik Budapest bérlettel, akkor a családnak összesen másodosztályon 3940Ft-ból megvan az utazás. Illetve további 10%-kal olcsóbb, ha online jegyet vesznek, és kinyomtatják vagy pdf fájlban magukkal viszik, akkor már csak 3546Ft-ba kerül az oda-vissza út 4 főnek.

A menetjegyárak Budapest bérlet esetén (a 10%-os e-vonatjegy kedvezményt nem tartalmazza)

Menetjegy árak Budapest bérlet nélkül (a 10%-os e-vonatjegy kedvezményt nem tartalmazza)

A jegyekhez helyjegy nem tartozik, így ezek nem csak a részletezett Metropolitan vonatokra érvényesek, hanem a vonalon közlekedő bármelyik személy/gyorsított/zónázó vonatra megválthatóak! Akár tökéletes hosszúhétvégi program is lehet ez a Dunakanyarba történő utazás, induljatok el nyugodtan vonattal! Még az első osztály kényelme sem elérhetetlen!