B+R: Vasparipán a drótszamárral – nemzetközi vonatozás biciklivel

Amint felvezettem, a B+R sorozaton belül bemutatom, hogy milyen lehetőségek is állnak az előtt, aki úgy dönt, hogy magával vinné utazásához a biciklit is, vagy csak akár egy spontán szombati külföldi tekerésre vágyna.

Szerencsére számos olyan nemzetközi vonatjárat is indul Magyarországról, ahol a bicikliszállítás megoldott. Viszont ezeken az útirányokon nem úgy van, mint a jól ismert belföldi személyvonatokon, hogy csak úgy felrakjuk a biciklit, és megváltjuk a biciklijegyet. Ezeken a járatokon a kerékpároknak is helyet kell foglalni! De szerencsére ezt nem a menetjegyen felül kell megváltani, hanem azzal együtt van. Tehát ha a biciklidnek van jegye, az garantáltan el is fog férni.

Nézzük akkor, milyen járatok indulnak Magyarországról, merre is indulhatunk egy jó kis biciklitúrára átszállás nélkül? Két útirányon gyönyörűen megoldották a biciklis közlekedést. Nem meglepő módon az egyik irány Bécs felé van. A RailJet-eken járatonként 5 kerékpár szállítható, a jegy egységesen 10€. Hová is juthatunk el átszállásmentesen RailJet vonatokkal? Naponta hét járat van Bécsbe, így akár egy egynapos program keretében felfedezhetjük biciklivel az osztrák főváros nevezetességeit. De nem csak ez az egy lehetőségünk van, számos más osztrák város is könnyedén elérhető, legyen az úticélunk akár St.Pölten, Salzburg vagy Linz, az is megoldható simán. De ha távolabbi célokra vágyunk, akkor Insbruck vagy München környékén, vagy akár Zürichben is tarthatunk kerékpáros városnézést. Hétvégente pedig akár Stuttgartba vagy Frankfurtba is elvihetjük magunkkal kedvenc biciklinket.

RailJet vonatok biciklitárolója (forrás:vagonweb.cz)

A másik lehetőség a Prágai vonal, a cseh vasút által közlekedtetett Metropolitan vonatok mindegyikén megoldott a kerékpárszállítás, valamint a Berlin és Hamburg felé közlekedő EuroCity-ken is van kerékpárszállító szakasz. Ha csak Szlovákiába szeretnénk magunkkal vinni kerékpárunkat, akkor ezért irányonként 5€-t kell fizetnünk irányonként, ha pedig Csehországig kívánunk menni, akkor 10€ a biciklijegy. Nem rossz ajánlat, mint Vác környéki lakos, ezt biztos, hogy kipróbálom a közeljövőben. Szlovákia közelsége miatt adott, hogy akár egynapos biciklitúrát is szervezzünk, akár Érsekújvár akár Pozsony környékére. De korai indulással még akár Brno környékén is tekerhetünk egy jót. Érdemes egyszer útra kelni! Ha pedig több napot is rááldozunk erre, akkor már előttünk áll a lehetőség egy jó kis németországi kerekezéshez.

A Metropolitan járatokon közlekedő cseh kocsi bicikliszállító része (forrás:vagonweb.cz)

Az eddigiekben olyan lehetőségeket írtam le, amelyek egész évben rendelkezésre állnak, azonban számos olyan nemzetközi vonat van, amely csak az év bizonyos részében közlekedik, vagy pedig közlekedik egész évben, de csak bizonyos időszakokban van rajta kerékpárszállítási lehetőség. Az egyik ilyen járat a Kassába közlekedő Rákóczi InterCity vonat, mely március végétől szeptember végéig bicikliszállító kocsival közlekedik. Kassát vagy környékét is érdemes lehet biciklivel bebarangolni, de megfontolandó, hogy esetleg utazzunk tovább és irány a Magas-Tátra. Akik nehezebb terepre vágynak, azoknak kötelező, de egy könnyed kerekezés is kivitelezhető a hegységben.

A Magas-Tátra környékének kerékpározási lehetőségei (forrás:merretekerjek.hu)

Ha esetleg a Magas-Tátra vagy Kassa nem vonz minket annyira, akkor június közepétől augusztus végéig Erdélybe is vihetjük magunkkal a drótszamarat a Hargita InterCity vonattal. Lehet célunk akár a csíksomlyói búcsú, vagy akár egy jó kis erdélyi kerekezés a barátokkal, érdemes elgondolkodni a vonaton. Főleg, hogy a biciklijegy ide is csak 5€ irányonként.

Bár a kerékpáros infrastruktúra gyér: mégis érdemes Erdélybe látogatni!

Ha pedig nem a hegyek és izgatják a fantáziánkat, hanem inkább a tengerparton tekernénk, akkor irány Szlovénia az Istria gyorsvonattal (nyári szezonális járat!!), és barangoljuk be a koperi tengerpartot. Erről a Tengerre Magyar sorozat Szlovéniáról szóló részében olvashatsz többet. Ha Ljubljanáig utaznánk, akkor választhatjuk a Citadella gyorsvonatot (melyre Ljubljanáig már 9€-ért kapható menetjegy!), amin a kerékpárszállítás április közepétől október elejéig biztosított. Nem mellesleg oda-vissza útra kerékpárral együtt nem kell csak 28€-t fizetni! Egész jó ajánlat.

Kerékpár útvonalak a szlovén tengerparton

Ha neked is megtetszett a kerékpározás és a vonatozás kombinálásából adódó izgalmas kirándulások lehetősége, akkor kövesd a B+R sorozatot, melynek keretein belül bejárunk pár izgalmas útvonalat!