Vonatinfó – InterRail-lel Európában!

Mikor gimnáziumból ballagtam, volt egy ötletem vagy inkább álmom: körbeutazni Európát vonattal. Sajnos ez nekem nem adatott meg akkor, DE! A mai tizenévesekkel más a helyzet, történt azóta egy kedvező fordulat.

2018-ban először, a 18. életévüket betöltő Európai Uniós diákok számára ez már nem elérhetetlen kategória! Idén ugyanis először lehetőség adódik arra, hogy jóval kedvezőbben útra kelhessenek a fiatalok. Lehet ugyanis pályázni ingyenes InterRail bérletekre, 15000 szerencsés pedig útra is kelhet majd, felfedezheti vonattal Európát.

Mit is kell tudni erről az InterRail-ről, egyáltalán mi is ez?

Teheti fel az előző kérdést bárki nyugodtan. Az InterRail egy vonatbérlet, mely egy adott országra, vagy a programban résztvevő összes országra érvényes, korlátlan vasúti utazást biztosító “jegy” az érvényességi intervallumon belül. Azonban az InterRail csak abban az esetben biztosít ingyenes utazást, ha helybiztosítást nem igénylő vonatokon utazol. Általában a nagysebességű vagy éjszakai járatokra pótjegyet kell váltani.

Ez a 15000 bérlet, amit a pályázók között szétosztanak szerencsére nem csak egy adott országra, hanem az összes InterRail tagországra érvényes. Így jó szervezéssel egész jól be lehet barangolni Európát, megismerni az európai országok kultúráját. Ki ne akarna ilyen útra menni? Ha szerencsém lesz, akkor ez nekem is megadatik majd idén, de erről később.

Hogyan indulnék neki egy InterRail túrának, ha már kezemben az ingyen bérletem?

Mivel én szeretek éjszakai vonatokon utazni, ezért én egyértelműen hálókocsiznék. Hogyan is? A lényeg, hogy úgy raknám össze az útvonaltervemet, hogy szállásdíjak helyett a hálókocsi (vagy fekvőhelyes, ha spórolnék) pótjegyeket fizetem, és minden nap más-más várost tekintenék meg. Bár így egy-egy városra csak egy nap jut, viszont mekkora élmény az, hogy minden egyes nap más és más országban ébredek, más nyelven beszélnek az emberek?! Ez az igazi kulturális sokszínűség, így tényleg megtapasztalhatja mindenki, hogy milyen sokszínű kontinens Európa. Végülis erre hivatott ez a program, hogy általa könnyebben megismerhessük kontinensünket.

Európában közlekedő éjszakai vonatok hálózata (forrás: night-trains.com)

Mely országokra érvényes?

Kimondhatjuk azt, hogy a környéken szinte bárhova. Legyen akár Spanyolország, akár Norvégia vagy Törökország a célod (vagy akár mind szépen egymás után) a bérletet felhasználva simán bejárhatod mind! Az egész csak annyit igényel, hogy részletesen utána járj minden infónak, jól megnézd a járatokat, mikor közlekednek stb. Ha esetleg érdekelne egy ilyen, akkor írj csak nyugodtan, megnézek neked minden infót, szívesen válaszolok. Írj e-mailt, vagy keress Facebookon!

Az InterRail-lel bejárható országok térképen (forrás: interrail.eu)

Hogyan pályázzak?

Először is azt tanácsolom, hogy kövesd Facebookon a DiscoverEU valamint az InterRail oldalát, ott minden részletes infót megtalálsz magáról a programról és a bérletről is, illetve válaszolnak szívesen bármilyen felmerülő kérdésre is.

Maga a pályázati felület 2018. június 12-től 26-ig lesz elérhető, akkor kell benyújtanod a kérelmedet az ingyen bérletre. Ennek a feltétele az, hogy 2018. július 1-ig töltsd be a 18. életévedet (ha már 19 vagy, akkor sajnos erről lemaradtál te is 🙁 ), valamint EU-s állampolgár legyél. Továbbá lehet pályázni egyedül, vagy kisebb, max 5 fős csapatokban is az utazásra. Az utazással kapcsolatban is van kikötés, legkésőbb 2018. szeptember végéig kell megejtened legalább egy, legfeljebb négy határon túli úticélra. A pályázat beadását követően pedig sokat nem is kell várni, a nyerteseket már július elején értesítik.

Ha tehát úgy döntesz, hogy pályázol, és te leszel/ti lesztek a szerencsések egyike, akkor írjatok, és segítek összerakni nektek egy utat. Illetve nyugodtan írhattok beszámolót is, nagyon szívesen veszem azt is 🙂 Kíváncsi vagyok mindenki vonatos élményére!

A képen a lényeg: ismerj meg új helyeket, tanulj új dolgokat, találkozz új emberekkel 🙂 (forrás:youdiscover.eu)

Lekéstem az akciót, sajnálom 🙁

Hát én is sajnálom. De tehetsz azért, hogy minél több fiatal megtudja! Oszd meg Facebookon az ezzel kapcsolatos Vonattal Európában bejegyzést, vagy ezt a cikket, és hirdesd a fiataloknak a lehetőséget! A nevükben is köszönöm! Ha már mi lemaradtunk erről, legalább nekik legyen még esélyük 🙂

Mellesleg ha nem is ingyen, de nekünk “lekésett” embereknek is megadatik a lehetőség, ezek a bérletek ugyanis megválthatók bárki számára, 28éves korig kedvezményesen! Plusz tavasszal és ősszel 15%-os akciók is szoktak lenni. Ezzel kapcsolatosan egy későbbi bejegyzésemben még foglalkozom.