Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (SZLOVÉNIA)

Ha tengerpart akkor Horvátország, gondolják a legtöbben. Azonban reális alternatívaként ott van Szlovénia is, ha az Adriára utaznánk. És szerencsére vonattal is felkereshető a szlovén tengerpart is!

Koper látképe madártávlatból (forrás:cruisemapper.com)

Hamarosan útnak indulnak a már megszokott nyári SEAYOU vonatok. Szerintem nagyon jók ezek a járatok, ezt már egy korábbi cikkemben le is írtam, hogy igazából én szeretem ezeket a kocsikat. A fekvőhelyes és a hálókocsi is bár régi, mégis ezerszer komfortosabban utazhatsz benne, mint egy buszon. A hangulat pedig garantáltan jobb!

Helyezd magad kényelembe a fekvőhelyes kocsiban! 🙂

Hogyan is vágjon bele az átlag utazó, ha Szlovéniába indulna? Ha Szlovénia, akkor SEAYOU Isztria! A vonat 20:30-kor indul naponta (2020.június 20-től augusztus 29-ig) a Déli pályaudvarról, és a Székesfehérvár-Veszprém-Ajka-Zalaegeszeg útvonalon éri el Őriszentpéter után a magyar határt. A vonaton két féle elhelyezésből választhatunk, Koperbe hagyományos ülőhelyes kocsi és fekvőhelyes kocsi is közlekedik. Én személy szerint a fekvőhelyes kocsit választanám inkább, ez – bár felárat igényel – ár-érték arányban a legjobb választás! Mennyibe kerül mindez (az itt felsorolt árak 2019-es árak, vélhetően hasonló árakkal kalkulálhattok 2020-ban is)? Koperbe a kedvezményes menetjegy oda-vissza utazásra 49€-ból meg is van. Ehhez jön hozzá a választott elhelyezés pótjegye. Ülőhelyes kocsiba irányonként 3€, fekvőhelyesbe – ha hatan vagytok egy fülkében – már irányonként 9,4€-ért kapható pótjegy. Ha kiszámoljuk, hogy irányonként 2000Ft-tal többért fekve utazhatunk, akkor már nem is sok a felár. Az útirányon közlekedő fekvőhelyes kocsikban pedig konnektor is található!

Fekvőhelyek éjszaka (forrás:vagonweb.cz)

Ezeken a vonatokon mindig jó hangulat van, összekovácsolódnak az együtt utazó emberek. Baráti társasággal, családdal együtt utazva pedig már maga az utazás is egy jó élmény lesz, nem fogod megbánni, mindenféleképpen érdemes kipróbálnod!
Miután egész éjszaka halad a vonat, másnap reggel 08:43-kor érkezik meg Koperbe. De nem csak akkor jó neked ez a járat, ha Koperbe utaznál, ugyanis számos már szlovén úti cél is könnyen elérhető már innen. Szinte már csak egy köpésre van Izola vagy akár Piran is!

Piran gyönyörű városa

Amint már említettem, ezek a vonatok naponta közlekednek, így akár egy pár napos szlovéniai kiruccanáshoz is választhatod a vonatot, mindegy melyik nap utaznál. Még egy extra dolog: bicikliszállító kocsi is közlekedik a vonaton! Így ha úgy tervezed, hogy szívesen bicikliznél a tengerparton, vagy szeretnéd a környéket biciklivel bejárni, berajzolni a térképre, hogy már itt is tekertél, akkor oda-vissza útra már 10€-ért viheted is magaddal a kerékpárodat! Sokkal olcsóbb megoldás lehet, mint mondjuk lent bérelni magadnak egy másikat.

Koper környékén egész jó a bicikliút hálózat (forrás:merretekerjek.hu)

Tehát akkor mit is nyújt neked ez a járat? Éjszakai utazást kedvező áron – ezáltal egy éjszakai vezetést, vagy egy napi szállásköltséget megspórolhatsz – valamint ha kedved támad, akkor a biciklidet is magaddal viheted – a kerékpárbérlés így nem kerül semmibe, csak a 10€-s jegyet kell kifizetni. Nekem nagyon elnyerte tetszésemet ez a járat és maga az útirány is, így őszintén merem ajánlani! Ha a Te érdeklődésedet is felkeltett ez az útirány, akkor keress nyugodtan 🙂