Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (HORVÁTORSZÁG)

Ha nyár akkor Horvátország, dönt így sok magyar. Ezután jöhet a kérdés: hogyan is menjünk? Apu nem akar vezetni, a kisöcsi rosszul lesz a buszon, a hugi meg nem bír nyugton ülni? Akkor akár vonattal is útrakelhet az örökké utazó Minta család 😀
 
A horvát tengerpartra meglehetősen sokan indulnak vonattal is, ezért a MÁV-Start 2020 nyarán is naponta közlekedteti a horvát tengerpartra közlekedő Adria és Isztria nevű járatát. Ez egy tök jó dolog, így legalább nem kell nézegetni, hogy most ez a vonat akkor szerdán megy, vissza meg szombaton jön? Hű a főnök így nem ad szabit a francba, bár egy nappal előbb jönne. Hát ez már nem probléma, akárhogy is kap valaki szabit, vonatozhat, minden nap.
 
Útra fel, indulás, vonattal a tengerpartra, minden nap! 😀
 
Ezek a járatok késő délután indulnak Budapestről, hogy aztán másnap a reggeli órákban érkezzenek meg nyaralni indulókkal “megrakodva” gyönyörű tengerparti célállomásaikra. Hová is juthatunk el vonattal, ha a horvát tengerpart a cél? A két vonat célállomása Fiume és Split, de számos más horvát nyaraló övezet elérhető ezekkel a járatokkal. Akár a Split környéki szigetekre tartasz, akár Makarska illetve Omiš, Zadar, Trogir a célállomásod, az Adria gyorsvonat tökéletes választás lehet neked, a vonat útvonálról ezek komppal vagy busszal nagyon jól elérhetők! A vonat 18:53-kor rajtol a Keletiből, hogy aztán másnap 8:45-kor megérkezzen Splitbe. A vasútállomás egész jó helyen helyezkedik el, könnyen leszaladhatunk akár megérkezés után azonnal a partra! 😀 A vonat 2020. június 12 és szeptember 6 között, naponta közlekedik.
 
Gyönyörű város Split! (forrás:kimkim.hu)
 
De Omis környéke se csúnya 😀 (forrás:horvatorszaginfo.hu)
 
Sőt Zadar is egy élő képeslap (forrás:horvatorszaginfo.hu)
 
Felszólalhat a lehetséges utazó, hogy de ez sokkal hosszabb, mint ha autóval kelnék útra, miért tegyem? Igen, autóval 7-8 óra alatt oda lehet érni, megállás nélkül, határon történő tartózkodást nem figyelve. Viszont így a sofőr nem pihen, apu végig vezet, figyelme nem kalandozhat el, nem élvezheti az utat. De ha a Minta család vonatra száll, akkor apu a Balaton partján végighaladva ihatja meg nyugodtan a hűtött sört, amit akár a hálókocsi kísérőtől is megvehet. Nem mellesleg útközben is együtt a család, esetleg összebarátkozik a többi utazóval, mindeközben apu is élvezi már út közben a pihenést. Így már annyira nem is vészes, hogy hosszabb az út. Nincs is annál jobb, mint egy jó alvás után megérkezni a célállomásra. Szerintem ez a vonatos nyaralás legnagyobb előnye: tényleg együtt utazik a csapat!
Apu is hűtheti a sörét (ez mondjuk bolgár sör, tehát Horvátország felé lehet nem ezt :D)
 
Naplemente menet közben a vonatból.
Szóval, ha már így végigrágtuk magunkat a menetidőn, nézzük meg a másik járatot is. Ez az Istrtia gyorsvonat, mely Budapest és Fiume között közlekedik, sőt Koperbe is visz közvetlen kocsikat. A vonat 20:35-kor indul a Budapest-Déli pályaudvarról, Koperbe reggel 8:33-kor, Fiumébe pedig 9:30-kor érkezik meg. 2020. június 19 és augusztus 30 között, naponta közlekedik.
 
Milyen horvát úticélok érhetőek el az Istria gyorsvonattal? Legyen a célod akár Abbázia (itt a vonat is megáll), Krk, Cres vagy Rab szigete, vagy esetleg a pulai amfiteátrum érdekelne (ezek busszal, komppal), ez a járat tökéletes választás lesz neked.
Abbázia látképe gyönyörű (forrás:hetedhetorszag.hu)
 
 
De Krk sem utolsó 🙂 (forrás:hrvaska.net)
Milyen elhelyezések közül választhatsz? Ha az Adria vonattal visz Split felé az utad, akkor három elhelyezés közül választhatsz. Lesz egy ülőhelyes, légkondis kocsi a horvát vasút által biztosítva, illetve a Start is küld egyet, valamint közlekednek idén is a MÁV-Start fekvőhelyes illetve hálókocsijai. Fekvőhelyes kocsikban 4-6 fős csapatoknak a legjobb, hálókocsiban pedig fülkénként 1-3 embert helyeznek el. Ez kicsit privátabb szférát nyújt az utazóknak. Ráadásul hálókocsijeggyel az üzleti váróteremben várakozhatsz, ahol jár a térítésmentes fogyasztás a jegy mellé 😀 Ezek a kocsik bár régiek, nem légkondisak, egyáltalán nem rosszak ezekre az utakra. Kicsit retró hangulatuk van az tény, de ennek ellenére mégis megfogott ez a hálókocsis utazósdi. Igazából mivel nagyrészt úgyis éjjel megy a vonat hőgutát nem fogsz kapni a légkondi nélkül se. Hűtőtáskába be a whiskykóla vagy sör és indulhat a buli 😀 De megfér ott az ásványvíz és az üdítő is. Magyarul minden korosztálynak élmény lesz a vonatos utazás, legyetek akár haveri társaság akár kiscsalád. Mi is utaztunk már haverokkal, bulizós nyaralásra, családdal nyugis nyaralásra. A vonaton mindig van mindkettő típusból, de ez sose gond. (Nyilván azért nem vadulni megy senki se a vonatra, de a haveros-iszogatós-zenézős-kártyázós dolgok ezek nem is ebbe a kategóriába tartoznak.) Ha pedig inkább pihennétek, akkor elő a laptopot, kapcsoljatok filmet. Jó lesz az is! Semmi stressz, csak simán élvezed az utat!
Már a vonatra várakozás sem unalmas, ha hálókocsin mész: irány az üzleti váró!
 
Fekvőhelyen kocsiban is élmény az út 😀
Az egész család nyugodtan pihenhet
Bulizós nyaralás a haverokkal?
 
Vagy nyugisban a családdal? Mindegy, szállj fel, indulj, jó lesz! 😀
Amint írtam a háló és fekvőhelyes kocsin nincs légkondi. Viszont! Az ablakot így legalább le tudod húzni. Bár kihajolni nem tanácsos vonatból, de azért jól mutat egy-egy kihajolós közös kép az albumban 😀 Azt meg csak akkor lehet, ha lehúzható az ablak. Plusz nekem, mint 90-es években felnőtt gyereknek az ablakban csüngés hozzá tartozik a vonatos utazásokhoz 😀 Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Az idei évtől egyébként egyes hálókocsikban a beltér felújításra került, új szőnyegeket, új ágymatracokat, konnektorokat és USB töltőket szereltek a kocsikba, emelve a komfortot.
Hálókocsi nappal, tágas és kényelmes.
Hálókocsi éjjel. Retro kocsi, de nem nyűg az utazás!
 
Reggel pedig kávézz egyet a kellemes ébredéshez az új táj látványára 🙂
 
Ha már felkeltettem az érdeklődést, akkor jöhet a kérdés: “Mennyibe kerül egy ilyen út? Tök hangulatos lehet.” A MÁV-Start 2019-es árai alapján ezzel kalkulálhatunk jelenleg. 2019-ben bevezetett a MÁV-Start egy új ajánlatot, melynek neve START Split. A lényeg, hogy ezek a jegyek bármely magyarországi állomásról megválthatók, egészen kedvezményes áron! Ülőhelyes kocsiban oda-vissza már 64€ból megjárhatod oda-vissza a tengerpartot Budapestről. Siófoktól vagy attól későbbi felszállás esetén pedig már 58€-ért is utazhatsz! 14 év alatti gyerekeknek pedig 50% kedvezmény jár a jegyre! Egész jó lehetőség akár családoknak is! Ha fekvőhelyes kocsin szeretnétek utazni, akkor ez legolcsóbban Budapestről 98,3€-ért, 14 év alattiak pedig 58,55€-ért járhatják meg az oda-vissza utat. Ugyanezen útra hálókocsin 110,3€-tól, gyerekeknek pedig 58,55€-tól váltható odavissza menetjegy. Ráadásul a spliti járaton mindösszesen 5€-ért irányonként a biciklidet is magaddal viheted! Reméljük, hogy idén hasonló, vagy még jobb árakon kelhetünk majd útra! 🙂 

A Rijeka/Abbázia irány valamelyest olcsóbb, ide már ülőhelyes kocsin 49€-ért tudtok jegyet venni oda-vissza útra, melyre 6-14 év között szintén van 50% kedvezmény! Ha fekvőhelyes kocsin utaznátok, akkor ez legolcsóbban felnőttnek 67,8€-ból, 14 év alatti gyerekeknek pedig 43,3€-ból, hálókocsin pedig felnőtteknek 77€-ból 14 év alattiaknak mindösszesen 52,5€-ból oldható meg.:) Ha a többi célállomás árai érdekelnének, akkor keress, és részletesen bemutatom őket 🙂

Összességében lehettek egyetemista haveri kör, egy aranyos család gyerekekkel, vagy nagyszülők unokákkal, friss házasok vagy bárkik, egy próbát mindenképpen megér a vonatos nyaralás. Bármi kérdésed lenne, vagy további úticélok érdekelnek, akkor írj Facebookon, keress nyugodtan 🙂