Tengerre magyar! – Vonattal elérhető tengerpartok (OLASZORSZÁG)

Közeleg a nyár, lassan-lassan egyre többen nekilátunk megtervezni idei nyaralásunkat. Ne felejtsük, vonattal is lehetséges útnak indulni! Így garantáltan összehozza kis csapatunkat már az utazás is! Olaszország népszerű úti cél lehet, egy nyaraláshoz, ami vasúton is elérhető!  Természetesen a vonatjegyek áráról is szó fog esni! Akkor most pedig induljunk el fiktív utazásainkra.

Beszállás, indulunk!!!
Ha az olasz tengerpartra mennénk nyaralni, vagy olasz városokat szeretnénk utazásunk során megtekinteni, akkor is eshet választásunk a vasútra, ugyanis számos úti cél elérhető Magyarországról. Bécsben ugyan át kell szállni, de ez igazából nem feltétlenül kell, hogy gond legyen: használjuk ki az alkalmat, és nézzünk körül Bécsben is. Érdemes úgy indulni, hogy Bécsben legyen pár óránk még. Akár csak egy jó Sacher tortára vagy Capuccino-ra, vagy egy pár menetre a Prater körhintáin. De akár beiktathatunk egy hosszabb városnézést is.
Irány Bécs a RailJet-tel, aztán tovább NightJet-tel
Éjszaka pedig irány tovább a NightJet járattal. Az osztrák vasút üzemelteti ezeket a járatokat, szerintem nagyon kulturáltak. Ezeken a járatokon is megvan a lehetőségünk arra, hogy több árszínvonal közül válogassunk. Közlekednek ülőhelyes, fekvőhelyes és hálókocsik is az útirányon. A NightJet járatokkal kapcsolatban az az egyik kedvencem, hogy bőkezű az őket választó utasokkal. Reggelire a hálókocsiban nem a szokásos croissant-kávé párost kapjuk! Náluk kapsz egy kis prospektust, melyen felsorolják, hogy miket választhatsz reggelire. Egész szép lista, és a legjobb ezzel kapcsolatban, hogy nem kettő tételt választhatsz, hanem hatot (!!!). Ráadásul a forró italok (kávé, tea stb.) esetében ingyen után is töltik neked. Amennyiben ez a hat tétel kevés, akkor további elemeket is választhatsz a reggelidhez, mely 1-1€ plusz költséget eredményez. Induláskor pedig egy kis üdvözlő csomagot is kapsz, melyben füldugó, törölköző és papucs is található többek között. Ráadásul reggeli jár a fekvőhelyes kocsiban utazóknak is, bár az valamivel egyszerűbb ún. “Bécsi reggelit” kapnak az utason ami nem más mint kávé vagy tea, zsömle, vaj, lekvár valamint egy ásványvíz. De indulás előtt 24 órával még azt is jelezhetjük, ha esetleg gluténmentes reggelit szeretnénk. Durva, mi? 😀
Ülőhely a NightJet-en. Egyszerű, de konnektor és légkondi van
 
A fekvőhelyes kocsi. Kényelmes, és az ára sem vészes, családoknak tökéletes (forrás: ÖBB)
 
Egyértelmű, a legkényelmesebb választás! Hálókocsi (forrás: ÖBB)
És az ülésből így lesz ágy 🙂 (forrás:vagonweb)
Egy NightJet hálókocsi kívülről. (forrás: vagonweb)
Ráadásul a járataikon zuhanyzó is található, így felfrissülhetsz utazásod kezdetén/végén. Nincs is annál jobb, mint frissen letusolva nekivágni az áhított város felfedezésének.
Zuhanyzó a vonaton.
Milyen olasz célállomásokra utazhatsz? Az alábbi táblázatban láthatod, mely nagyvárosok érhetők el Bécsből ezekkel a járatokkal. A városok neve mellett láthatod a három elhelyezés (ülőhelyes, fekvőhelyes, hálókocsi) legolcsóbb árait is (Budapestről nézve, egy irányban). A NightJet járatokon van lehetőség deluxe fülkét is foglalni, melyben saját zuhanyzó is található, nem kell a közöset használni.
Egy olasz térkép, hogy gyorsan rá lehessen pillantani, hol is van az adott hely 😀
Célállomás
Ülőhely
Fekvőhely (6 fős fülke)
Hálóhely (3 fős fülke)
Treviso
39
59
79
Velence
39
59
79
Milano
39
59
79
Padova
39
59
79
Verona
39
59
79
Róma
39
59
79
Pisa
39
59
79
Bologna
39
59
79
Firenze
39
59
79
Livorno
39
59
79
A Livorno-ba közlekedő NightJet az nyári idényjárat, kifejezetten nyaralóknak. Természetesen a szállás gondos kiválasztásával nem csak ezekre a helyekre utazhatsz el. Az én személyes vágyaim közt szerepel egy szicíliai nyaralás vonattal. (csak röviden: Bécsből Rómába éjszaka utaznék, ott egy városnéző nap, majd onnan éjszakai járattal irány Szicília. És egy út alatt több várost is meglátogathatok, nagyon jó út, biztos, hogy egyszer elmegyek) Illetve a Chinque-Terre sem elérhetetlen a vonatos utazók számára, az arra vezető vasútvonal különösen szép!
Amennyiben Trieszt környékére utaznál, akkor a MÁV-Start Isztria expressz járata is jó választás lehet, amivel egy átszállással elérhető az olasz város. Keress szállást transzferszolgáltatással és így ez egy csepp gondot sem okoz! A MÁV-Start az oldalán 84,8€-ért hirdeti a menettérti menetjegyeket, amihez még hozzáadódik a választott elhelyezés (ülő/háló/fekvő) az éjszakai vonaton, így 103,6€-ból utazhattok fejenként oda-vissza Ljubljanáig a fekvőhelyes kocsin. A vonatról Ljubljanában kell átszállni a Trieszt felé közlekedő járatra. AZONBAN van egy olcsóbb lehetőség is: vedd meg a vonatjegyet Ljubljanáig – ami már 30€-ért kapható oda-vissza útra! Ehhez válts a szlovén vasúttól Ljubljana-Trieszt menetjegyet, ami csupán 8€ irányonként. Ez a legolcsóbb, így 46€-ból megvan az oda-vissza út Triesztig, bár ülőhelyes kocsin. Ljubljanáig fekvőhelyes vagy hálókocsi is választható – ehhez a 49€-s menettérti jegyet kell megváltani, plusz irányonként +9,4€ fekvőkocsi pótjegyet (hat fős fülkében, a 4 fős vagy a hálókocsi ettől drágább valamivel). Így a megbontott jeggyel már  83,8€-ért fekvőhelyes kocsin utazhatsz!
Tehát akkor a lényeg: ha Trieszt felé vennéd az utat, akkor egész jó áron utazhatsz! Szerintem érdemes elgondolkodni ezeken a vonatos utakon, ha kérdésed lenne, vagy ha konkrét – akár más – úti cél érdekelne, írj nyugodtan! 🙂